Yüz Botoksu

Yüz Botoksu

Botoks nedir?

Botoks, botulinum toksini adında bir proteindir ve uygulandığı bölgede sinir ile kas arasındaki bağlantıyı elimine ederek kasların çalışmasını geçici olarak engelleyen bir ilaçtır. Kozmetik alanında yüzde bulunan mimik kaslarının fazla kullanması ile oluşan kırışıklıkları, mimiklerimizi azaltmak yoluyla engellemek için uygulanır.

Kaç çeşit botoks vardır?

Ülkemizde şu an için botoks maddesini (botulinum) içeren, Botox® ve Dysport® olmak üzere FDA onaylı iki farklı marka bulunmaktadır.

Botoks Uygulama Yerleri Nerelerdir?

Boyun çizgileri, kaşların kaldırılması veya düşürülmesi, burun üzerindeki tavşan çizgileri, dudak üstündeki dikey çizgiler, dudak köşelerindeki somurtma çizgilerinden, göz çevresi (kaz ayakları) ve kaş arasına kadar geniş bir uygulama alanına sahiptir. Ayrıca, burun ucunun kaldırılması gibi ileri uygulamalar için de uygundur.

10 yılı aşkın süredir üst yüz için yaygın olarak kullanılan Botoks artık çene bölgesindeki gevşeme ve sarkmaları ortadan kaldırmak için de uygulanmaktadır.

Bunların hepsine ek olarak Masseter kasına, yüz ovalinin inceltilmesi ve diş sıkma şikayetini azaltmak amacıyla da uygulanabilir.

Botoks Tedavi Amaçlı Kullanılabilir Mi?

Botoks migren tedavisinde, nörolojide istemsiz kas sertleşmelerini engellemede, gözde şaşılık tedavisinde ve bölgesel aşırı terleme tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.

Botoks Kimlere Uygulanır, Yan Etkileri Nedir?

Yaş ve cinsiyet ayrımı olmadan, mimik kullanımı ile oluşan kırışıklıklarının, mimiksiz haldeyken de yüzde yer etmeye başladığını ifade eden her bireyde uygulanabilir. Uzman doktorlar tarafından yapılan uygulamalarda, uygulama alanında minimal değişiklikler dışında yan etki beklenmez.

Her İsteyen Botoks Yaptırabilir Mi?

Botoks uygulaması kararı mutlaka vaka üzerinde ayrıntılı ve dikkatli değerlendirme yapan bir uzman hekim aracılığı ile verilmelidir. Hastanın asıl ihtiyacı ve bu ihtiyacı karşılayacak en doğru uygulama nedir soruları yanıtlanmalı ve botoks yapılmasına engel teşkil eden bir sağlık durumunun varlığı gibi araştırılmalıdır. Bahsedilen kriterlere uyan herkes botoks yaptırabilir.

Botoksun Etki Süresi Nedir? Bu Süre Uzatılabilir Mi?

Botoks uygulamasının kalıcılığı kişi göre değişmekte, ortalama süre ise 4-6 ay olarak belirtilebilir. Kırışıklık oluşumunun sebebine paralel olarak yüz kaslarını daha fazla kullanan kişilerde işlemin kalıcılığı daha düşüktür. Kişinin yaşı da büyük öneme sahip olup, bu önem şu şekilde açıklanabilir: Hasta ne kadar gençse sinir ucundaki blokaj o kadar hızlı çözülecek ve uygulama aralığı ortalama 4 ay olacaktır. Orta yaşta ise bu süre 6 aya kadar çıkabilirken, ileri yaşta 8 aya kadar uzayabilir.

Bir ilaç olduğu için etkisi uzatılamaz.

Botoks Yaptırmak Yerine Botoks Etkili Kremler Kullanılabilir mi?

Hiçbir krem botoksun etkisini yaratamaz. Botoks etkili kremlerin kaslara kadar ulaşması beklenemez. Bu kremlerin etkisi yalnızca cilt yüzeyindeki ince kırışıklıkların önlenmesi olabilir. Bir tedavi değildir ancak Botoks uygulamasından sonra kullanılması fayda gösterebilir.

Botokstan Sonra Cildimde İz Kalır mı?

10 dakika süren işlem sonrasında kişiler hiçbir şey olmamış gibi günlük hayatlarına devam edebilirler. Çünkü Botoks uygulaması sonrasında ciltte herhangi bir iz, şişlik, kabarıklık, morluk veya kızarıklık gözlenmez.

Botoks Öncesi Ve Sonrası Nasıldır?

Sanılanın aksine botoks sonrası yüzde garip, şaşkın, donuk bir ifade oluşmaz. Botoks sonrası kişi aynaya baktığında, mimiksizken yüzünde sadece hafif bir aydınlanmış, dinlenmiş, tazelenmiş bir yüz görür. Botoks öncesi ve sonrası arasındaki fark ancak ayna karşısında mimik yaparken anlaşılır. Yani aynanın karşısında kaş kaldırma (şaşırma) hareketi yapan kişi, işlem öncesinde alnında yatay uzun çizgiler gözlemlerken, sonrasında aynı mimiği yaptığında çizgilerin oluşmadığını fark eder.

Botoks İle Yüzüm Çok Şişer, Kaşlarım Çok Kalkar mı?

Botoks asla yüzde şişlik yapmaz. Kaşların çok kalkması istenmiyorsa bu tek bir noktaya Botoks uygulanması ile kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Botoks Yaptıran Herkes Birbirine Benzer mi?

Botoks kişinin normal görüntüsünde bir değişikliğe yol açmadan daha iyi görünen birkaç yıl önceki görüntüsüne dönmesini sağladığı için hastaların birbirine benzemesi söz konusu değildir.

Donuk İfadesiz Ve Garip Bir Görünüm Olur mu?

Tamamen kırışıklıkları önlemek amacıyla yapılan küçük dozlardaki (özellikle genç yaşlardaki hastalar için) doğal botoks uygulamasının ne ifade kaybına sebep olması ne de garip ya da anlamsız yüz ifadeleri meydana getirmesi söz konusu değildir.

Erkekler Botoks Yaptırabilir mi?

Tabi ki! Erkeklerin de mimik oluşturabilecek aynı kasları var ve yıllar geçtikçe onlarda yaşlanıyor ve kırışıklıkları oluşuyor. Hatta buna ek olarak erkeklerin daha güçlü kas yapısı gereği kadınların sahip olduklarından çok daha erken yaşlarda kırışıklıklar görünmeye başlayabiliyor. Ancak erkeklere botoks uygulanırken, günlük hayatlarının belli alanlarında bazı mimikleri kadınlardan daha fazla kullanma ihtiyaçları da değerlendirilerek feminen bir görüntüden kaçınmak için dikkatli ve özenli davranmak gerekir.

Botoks Uygulaması Öncesi Ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşlem öncesinde aspirin gibi kan sulandırıcı bir ilaç kullanılmamasına ve grip gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu olmamasına dikkat edilmelidir. İşlem sonrasında ise takip eden ilk  4-6 saat içerinde baş dik tutulmalı, 24 saat alkol alınmamalı ve 7 gün kadar da kas gevşetici ilaçlardan kaçınılmalıdır.

Hangi Durumlarda Botoks Uygulanmaz?

Hamile veya emziren kadınlar, tedavi yapılması istenilen bölgede uçuk ve benzeri deri hastalıkları olanlar ve kas hastası ya da kanama problemleri olanlar botoks için daha uygun bir zamanı beklemelidirler.

WhatsApp chat